Byt Budovateľská - Prírodný interiér v lokalite 500 bytov

Otvorenosť, svetlo a pohoda boli kľúčovými motívmi rekonštrukcie 3-izbového bytu navrhovaného v centre Bratislavy. Jemná farebnosť v odtieňoch bielej v kombinácii s prírodnými materiálmi vytvorili vytúžený priestor pre obyvateľky bytu - mamu a dcérku. Majiteľka bytu ako mladá dynamická a trocha alternatívna mamička hneď na začiatku ocenila návrh preplávajúceho priestoru, ktorý vytvoril nevšedné priehľady pripomínajúce štýl amerických veľkomestských bytov. Spojenie priestoru obývačky a spálne vzniklo z požiadavky usadenia väčšej spoločnosti pri oslavách či kamarátskych stretnutiach „veľkej aj malej dámy“. Aj ostatné priehľady, či už medzi spálňou a kúpeľňou, alebo kuchyňou a chodbou, či zaujímavý iluzívny priehľad cez zrkadlo v chodbe vznikli z praktických požiadaviek a v konečnom výsledku vytvorili príjemný labyrint priezorov.

Kuchyňa sa snaží byť nenápadná, ale čo najpraktickejšia s množstvom úložného priestoru pre popkornovač či výrobník cukrovej vaty. Roletové skrinky v kuchyni ukrývajú všetky spotrebiče, ktoré môžu byť v kuchyni potrebné. Takto je kuchyňa aj po varení na poslednú chvíľu čistá ešte než prídu hostia. Rôzne funkčné priehľady v byte dopĺňa iluzívny priehľad, ktorý vznikol umiestnením zrkadla na celú stenu priamo pri vstupe do bytu. Šatník je zakomponovaný do zostavy tvoriacej s kuchyňou jeden celok.

Keďže byt je postavený z tehlového muriva, dopomohlo to k požiadavke klientky inšpirovať sa „provance“ štýlom.Keďže byt je postavený z tehlového muriva, dopomohlo to k požiadavke klientky inšpirovať sa „provance“ štýlom.

Vybúranie priečky medzi spálňou a obývačkov nie je riešením pre každého. V prípade klientky bolo však tým pravým. Prepojené priestory sú omnoho svetlejšie, keďže využívajú okná z celej fasády. Vytvoril sa na pohľad zaujímavý veľký otvorený priestor s rôznymi výškovými úrovňami. Skryté posuvné dvere stále poskytujú dostatok súkromia, keď je potrebné. Jednoduchá spálňa nerozptyluje od svojej prvotnej funkcie. Ráno sa majiteľka zobúdza pohľadom do záhradky na balkóne, večer zasa relaxuje pri plápolajúcom ohni.

Naše práce sú charakteristické zvýšenou pozornosťou venovanou osvetleniu jednotlivých priestorov a nálad. Využitie denného svetla prenikajúceho cez priehľady hlboko do dispozície bytu je v rovnováhe s funkčných osvetlením pracovných priestorov. Atmosféru dopĺňajú náladové podsvietenia tehlových stien, niektorých častí nábytku a pohyblivý biokrb, ktorý sa s obľubou používa namiesto sviečok.
Design MUUR s.r.o.
Klient Súkromný
Plocha bytu 86m2
Fotografie David Trčka
Návrh MUUR studio
Zhotoviteľ MUUR studio

Súvisiace projekty

Byt Krasovského – Interiér plný zrkadiel

Byt Krasovského – Interiér plný zrkadiel

Bartoňová – nadčasová elegancia

Bartoňová – nadčasová elegancia